Rejsestart.dk - Din rejse starter her
SolrejserStorbyferieRundrejserKrydstogterGolfrejserCampingTemarejserMiniferie BilferieBilferieFlyrejserFlyrejserBusrejserBusrejser
> Forside > Rejsenyt > Tip til kør-selv: Her er de bedste rastepladser Privatlivspolitik  
Rejsenyt

Tip til kør-selv: Her er de bedste rastepladser

Udgivet: 7/7 2010 - Rejsenyt.

Tip til kør-selv: Her er de bedste rastepladserKroatiske og østrigske rastepladser er de bedste, mens slovakiske, tjekkiske og spanske dumper i ny stor test.

Danske rastepladser er gode uden at imponere. Find Europas bedste rastepladser på FDM.dk.

Ungerne skændes på bagsædet, far trænger til at strække benene, og mor skal på toilettet. Feriemålet er stadig langt væk, men redningen er nær: kun et par km længere fremme ligger der en rasteplads. En velkendt situation for de fleste familier på vej til sommerens feriemål.

Men et besøg på en rasteplads er langt fra altid lig med mulighed for rast og ordentlige forhold. Vil man være sikker på at undgå de værste af slagsen, er der imidlertid råd for det. FDMs tyske søsterklub ADAC har for 11. år i træk gennemført en test af rastepladser langs hovedrejseruterne i Europa. I alt 101 rastepladser i 16 lande har ADAC besøgt og bedømt ud fra parametrene trafik- og parkeringsforhold, udendørsarealerne, sanitære forhold og endelig personlig sikkerhed.

”Ofte er valg af rasteplads på turen tilfældig og styret af familiens umiddelbare behov. Standarden på rastepladserne svinger imidlertid voldsomt, så det kan være en god idé at planlægge sine hvil i forvejen, hvis du vil undgå de værste og have en god oplevelse,” siger Frederik Valmin fra FDM ferieservice

Selvom testens resultat generelt ikke viser et positivt billede, særligt de hygiejniske og sikkerhedsmæssige forhold er kritisable, er der stadig mange rastepladser, der bestemt er et besøg værd. Men bortset fra en generel høj standard i Kroatien og Ungarn og tilsvarende dårlig i Spanien og Slovakiet, giver testen ikke noget ensartet billede. Således byder eksempelvis Østrig på både testens vinder, Gaishorn (nord) ved A9, man også en rasteplads med dårligst mulige karakter, Krumpendorf (nord) ved A2. Et billede, der går igen for mange af landene i testen. Mens en pause kan være en fin oplevelse for hele familien på én rasteplads, kan den være decideret uacceptabel på den næste.

”En rasteplads bør som minimum give mulighed for et toiletbesøg med ordentlige sanitære forhold. Men den må også gerne byde på udendørsarealer i smukke omgivelser og i god afstand fra selve motorvejen samt have borde og bænke, hvor man kan spise sin mad. Desuden bør rastepladsen have en god legeplads, hvor børnene kan få brændt noget energi af. Kommer man om aftenen, er det også vigtigt, at man føler sig tryg. Det kan f.eks. være ved god belysning og mulighed for at tilkalde hjælp via nødtelefoner,” siger Frederik Valmin.

Samlet set viser testen, at der ligger en udfordring for de ansvarlige for rastepladserne i at udvikle og opretholde bedre sanitære forhold. Desuden er sikkerhed i særdeleshed et område, der trænger til forbedringer.


Billedtekst:
Et holdt på en rasteplads er langt fra lig med nogen god oplevelse. Her er det dog en af de bedre rastepladser med gode faciliteter ved Sperbes Øst langs A9 i Tyskland. På fdm.dk/ferie-rastepladser finder man nemt vej til de bedste rastepladser i Europa.


Foto: ADAC

Se listen over rastepladser her

 Se oversigt over nyheder fra rejsebranchen

Har du kendskab til nyheder der er af interesse for Rejsestart.dk´s brugere kan de sendes til redaktion@rejsestart.dk

> Bilferie Zadar  
> Om Rejsestart.dk   > Personlige oplysninger   > Hjælp   > Kontakt os > Sitemap     > Til toppen