Rejsestart.dk - Din rejse starter her
SolrejserStorbyferieRundrejserKrydstogterGolfrejserCampingTemarejserMiniferie BilferieBilferieFlyrejserFlyrejserBusrejserBusrejser
> Forside > Rejsenyt > Vegaøerne på Unescos verdensarvsliste Privatlivspolitik  
Rejsenyt

Vegaøerne på Unescos verdensarvsliste

Udgivet: 25/5 2005 af Rejsestart.dk

Vegaøerne på Unescos verdensarvslisteDe norske Vegaøer ved Helgelandskysten er kommet i eksklusivt selskab med Galapagosøerne (Equador) og Great Barrier Reef (Australien). Øerne i Norskehavet er nu på Unescos liste over bevaringsværdig natur og kultur, og denne status får mange turister til at lede efter øerne på verdenskortet i 2005.

De norske Vegaøer ved Helgelandskysten er kommet i eksklusivt selskab med Galapagosøerne (Equador) og Great Barrier Reef (Australien). Øerne i Norskehavet er nu på Unescos liste over bevaringsværdig natur og kultur, og denne status får mange turister til at lede efter øerne på verdenskortet i 2005.

Edderduns-øer
Vegaøerne er en samlet betegnelse for ca. 6500 øer, holme og skær, hvor natur og mennesker siden stenalderen i den grad har spillet sammen, så området i dag er så unikt, at det har kvalificeret sig som bevaringsværdig natur/kulturarv på verdenskortet.

I bedømmelsen er der lagt særlig vægt på forekomsten af edderfugle og kvindernes betydning for at udvikle et erhverv med verdens fineste dun fra edderfugle. Kiloprisen er 30.000 kroner, og der skal 60-70 fugle til at levere det ene kilo, der bruges til en edderdunsdyne.

Cykelturister
Området er på ialt 1037 km2 og ligger ud for Helgelandskysten syd for Polarcirklen i Nordland. Kun 69 km2 er land, og hovedparten af kommunes ca. 1400 indbyggere bor på den største af øerne, Vega.

Øfolkene er bevidste om deres særegne og mere end 10.000 år gamle historie. For øjeblikket uddannes ca. 30 naturguider, der skal modtage de mange nye turister og fortælle om øens specielle historie, kultur og natur.

Man ønsker især cykelturister, og der er turforslag til ø-hopping fra ø til ø på cykel for at værne om den enestående natur.

Transport
Øerne er forbundet via færgesejladser. Hurtigruten lægger til i Brønnøysund to gange dagligt, og nærmeste større lufthavn er Bodø.

Widerøes Flyveselskap har daglige flyforbindelser fra København til Brønnøysund via Bodø eller Trondheim.

Fem norske Unesco-attraktioner
Det er 19 år siden, Norge sidst fik en attraktion placeret på Unescos verdensarvsliste. Det var helleristningerne på Alta (1985), og desuden er der bjergminebyen Røros (1980), Urnes stavkirke (1979) og hanseaternes træbygninger Bryggen i Bergen (1979).

Vegaøerne blev kåret af Unesco sommeren 2004, men er officielt først blevet indviet 20. april 2005 af dronning Sonja.

Læs mere her

 Se oversigt over nyheder fra rejsebranchen

Har du kendskab til nyheder der er af interesse for Rejsestart.dk´s brugere kan de sendes til redaktion@rejsestart.dk

> Bilferie Zadar  
> Om Rejsestart.dk   > Personlige oplysninger   > Hjælp   > Kontakt os > Sitemap     > Til toppen