Rejsestart.dk - Din rejse starter her
SolrejserStorbyferieRundrejserKrydstogterGolfrejserCampingTemarejserMiniferie BilferieBilferieFlyrejserFlyrejserBusrejserBusrejser
> Forside > Rejsenyt > Danskerne usikre på det blå EU-sygesikringskort Privatlivspolitik  
Rejsenyt

Danskerne usikre på det blå EU-sygesikringskort

Udgivet: 27/6 2014 af Rejsestart.dk

De fleste danskere ved, at det gule sygesikringskort bliver erstattet af det blå EU-sygesikringskort, når de skal ud at rejse efter d. 1. august 2014. Men de ved bare ikke, hvad det får af konsekvenser for dem, hvis de får brug for lægehjælp eller skal indlægges på et hospital. Det viser en YouGov undersøgelse, som Alka har fået foretaget i maj.

Fra 1. august 2014 kan det gule sygesikringskort ikke længere bruges som rejsesygesikring i Europa. I stedet skal man medbringe det blå EU-sygesikringskort. Det blå kort dækker dog ikke det samme som det gule, og det er de færreste danskere klar over.

Kun 28 procent af danskerne har helt styr på, hvad ændringen fra det gule til det blå sygesikringskort kommer til at betyde, mens 68 procent ikke ved, hvad det har af konsekvenser for dem, hvis de får brug for lægehjælp eller skal indlægges på et hospital. Det viser undersøgelsen fra YouGov, som Alka har fået foretaget.

EU-sygesikringen er forskellig fra land til land
”Når det blå EU-sygesikringskort erstatter det gule fra d. 1. august, er man ikke længere dækket på samme måde som tidligere. Det blå kort sidestiller dig med borgerne i det land, du rejser til. Reglerne for offentlig behandling varierer imidlertid fra land til land. Nogle ydelser kan være dækket i et land, mens de kan være helt undtaget i et andet land. Samtidig er der forskellige regler for egenbetaling for den behandling, du modtager,” siger Lise Agerley, kommunikationsdirektør i Alka.

Pas på de private klinikker
Med det blå kort kan man som udgangspunkt kun få behandling på offentlige klinikker og sygehuse. Alternativt skal man selv betale regningen, hvis behandlingen sker på en privat klinik eller et privathospital.

”Da mange af de private klinikker og hospitaler er placeret i og omkring de populære turistområder, så kan man let komme i en situation, hvor man ikke får hjælp via EU-sygesikringen og derfor selv må til lommerne. Og det kan altså blive dyrt,” siger Lise Agerley fra Alka og fortsætter:

”Skiftet fra det gule til det blå sygesikringskort betyder også, at man ikke længere kan ringe til den danske sygesikring og få dem til at tage sig af alt det praktiske i forbindelse med en behandling. Man skal selv kommunikere med læger og hospitalspersonale i det enkelte land. Det kan være en udfordring for mange, hvis de står på et udenlandsk sygehus og ikke kan sproget.”

Undgå egenbetaling
Vil man undgå en evt. egenbetaling og være sikker på at kunne få rådgivning, hvis man får brug for lægehjælp eller skal indlægges, kan det være fornuftigt at supplere det blå EU-sygesikringskort med en privat rejseforsikring.

”De nye regler stiller større krav til danskerne, fordi det bliver sværere at gennemskue, om man selv skal betale på det hospital eller den læge, man opsøger. Dertil kommer, at de forskellige lande har mange forskellige ordninger. Vil man undgå at komme i klemme, kan man tegne en privat rejseforsikring. Men sørg for, at rejseforsikringen dækker de huller, som det blå EU-sygesikringskort ikke gør. Dvs. sygebehandling, hjemtransport og rådgivning, så du er dækket helt ind og trygt kan tage ud at rejse. Du kan altid få råd hos dit forsikringsselskab,” lyder rådet fra Lise Agerley fra Alka.

Gode råd:

Før man tager ud at rejse, bør man tjekke, hvordan man er dækket, hvis man får brug for lægehjælp, skal indlægges på hospital eller er skyld i, at andre kommer til skade, lyder rådet fra forsikringsselskabet Alka.

- Sørg for, at din rejseforsikring gælder i det land, du rejser til – ikke alle rejseforsikringer dækker alle lande.
- Vær sikker på, at hjemtransport er inkluderet i din rejseforsikring, så du kan komme hjem fra din ferie i tilfælde af sygdom eller ulykkestilfælde uden selv at skulle betale.
- Din rejseforsikring bør inkludere sygebehandling, så du kan få dækket dine udgifter til behandling hos en læge eller ophold på et hospital, som det blå EU-sygesikringskort ikke dækker (herunder eventuel egenbetaling for behandling i landet).
- Tjek, at forsikringen dækker alle omkostninger til sygebehandling og hjemtransport. Det anbefales, at du ikke sætter et max. på betalingsgarantien, så du ikke ender med at skulle betale en del af regningen selv. Hjemtransport i ambulancefly kan koste op mod en million kroner.
- Husk, at en almindelig rejseforsikring dækker en måneds ferie. Er dit ophold længere skal du forsikres anderledes.
- Kontakt din forsikring, hvis du har en kronisk sygdom, er blevet skadet eller har været syg umiddelbart før afrejse. Det er alene din forsikring, der vurderer, om din forsikring dækker evt. behandling i udlandet.
(Kilde: Alka)

Nyttige links:
- Læs mere om det Blå EU-sygesikringskort
- Bestilling af det Blå EU-sygesikringskort
- Lidt om priser på rejseforsikring

 Se oversigt over nyheder fra rejsebranchen

Har du kendskab til nyheder der er af interesse for Rejsestart.dk´s brugere kan de sendes til redaktion@rejsestart.dk

> Bilferie Zadar  
> Om Rejsestart.dk   > Personlige oplysninger   > Hjælp   > Kontakt os > Sitemap     > Til toppen