Rejsestart.dk - Din rejse starter her
SolrejserStorbyferieRundrejserKrydstogterGolfrejserCampingTemarejserMiniferie BilferieBilferieFlyrejserFlyrejserBusrejserBusrejser
> Forside > Rejsenyt > Gå i sabotørernes fodspor i Telemark Privatlivspolitik  
Rejsenyt

Gå i sabotørernes fodspor i Telemark

Udgivet: 20/5 2015 af Rejsestart.dk

Gå i sabotørernes fodspor i TelemarkEn halv million danskere følger for tiden det historiske krigsdrama ”Kampen om det tunge vand” på TV 2. Serien skildrer en af 2. verdenskrigs vigtigste sabotageaktioner i det besatte Norge. Går sommerferien til Rjukan i Telemark kan man genopleve de dramatiske begivenheder og få indblik i et enestående stykke krigshistorie.

Går turen denne sommer til Telemark kan man bogstaveligt talt gå i sporene på en af de mest vellykkede sabotageaktioner under 2. verdenskrig, Vemork-aktionen. Vemork-aktionen fandt sted i Rjukan i det sydlige Norge og er omdrejningspunktet i serien ”Kampen om det tunge vand”, der i disse uger kører på TV 2. Krigsdramaet i seks afsnit er fra i år og regnes for den måske største norske tv-succes nogensinde.

Under Vemork-aktionen lykkedes det i 1943 efter flere forsøg norske faldskærmstropper at sprænge det besatte tungtvandsanlæg Vemork ved Rjukan. Ved at ødelægge adgangen til tungt vand forhindrede disse Telemarks-helte Hitlers atombombe-planer.

Besøger man Rjukan må man derfor ikke snyde sig selv for en historisk vandretur på den 8 km lange Sabotørstien. Stien følger den rute, de norske sabotører fulgte på deres færd fra højfjeldet Hardangervidda og ned til tungtvandsanlægget ved Rjukan.

- Vandreturen langs Sabotørstien kan tages både på egen hånd og som en guidet tur i juli og august. Langs stien er der opsat info-tavler, der undervejs giver et spændende indblik i de mange udfordringer, som sabotørerne stod over for dengang, fortæller Karin Rø, turistchef i VisitRjukan.

Fremme ved målet, Vemork, der i dag fungerer som Norsk Industriarbejdermuseum, kan man både få et indblik i det norske energieventyr og i Rjukans betydningsfulde krigs- og sabotagehistorie i museets krigsudstilling ”Helter i Telemark”.

Et unikt stykke krigshistorie kan man også opleve på en toptur til områdets vartegn, det nærliggende Gaustatoppen – fjeldet som ofte kaldes Norges flotteste. Her kan man (fra den 21. juni) tage turen op med Gaustabanen, et tidligere hemmeligholdt NATO-anlæg, der nu er åbent for offentligheden. Den stemningsfulde tur op med skinne- og kabelvogn – de sidste 1.060 meter med en stigning på 40 pct. – inde i fjeldet tager 15 minutter, inden man stiger ud i 1800 meters højde ved Gaustatoppen Turisthytte. Her har man under ideelle vejrforhold udsigt over en sjettedel af Norge.

Fakta om Rjukan
Fossen der gav navn til byen
Rjukanfossen (den rygende fos) vest for byen er grundlaget for etableringen af kraftværket og tungtvandsanlægget Vemork i 1911-1971. Fossen har samtidig lagt navn til byen.

Nordeuropas ældste svævebane
Fra Rjukan kan man tage en svævebanetur op til højfjeldet med Nordeuropas ældste svævebane, Krossobanen. Krossobanen blev etableret i 1928 for at give de lokale indbyggere mulighed for at komme op i højden og nyde synet af solen i vinterhalvåret, hvor Rjukan ligger i skygge.

Solspejlet bringer solen til Rjukan om vinteren
For at bringe solens stråler ned til byen Rjukan i de skyggelagte vintermåneder blev der i 2013 opsat et stort solspejl på fjeldvæggen 450 meter over Rjukan. Det computerstyrede spejl følger solens gang og reflekterer solens stråler ned på et 600 m2 stort areal på Rjukans bytorv.

Telemarkens helte med Kirk Douglas
Udover den nye norske dramaserie ”Kampen om det tunge vand” (2015), er Vemork-sabotageaktionen også foreviget i den britiske filmklassiker ”Telemarkens helte” fra 1965 med Kirk Douglas og Richard Harris på rollelisten.

 Se oversigt over nyheder fra rejsebranchen

Har du kendskab til nyheder der er af interesse for Rejsestart.dk´s brugere kan de sendes til redaktion@rejsestart.dk

> Bilferie Zadar  
> Om Rejsestart.dk   > Personlige oplysninger   > Hjælp   > Kontakt os > Sitemap     > Til toppen